KATEGORIE

  • Úvod
  • Blog
  • Myš může zničit elektroinstalaci, řídící jednotku i celý elektromotor! ...

Myš může zničit elektroinstalaci, řídící jednotku i celý elektromotor!

Velmi často se stává, že naši certifikovaní montéři přijíždějí k opravám typu "Brána nejede, neotevírá se, motor nefunguje". Proč?

Při laické instalaci elektrického pohonu pro vjezdovou bránu lze udělat spoustu chyb. Počínaje tím, že se špatně provede elektroinstalace, přes nesprávné kódování, až po chybu v zakrytování celého motoru. A jakkoliv se v takovém případě jedná o banální chybu, důsledky mohou pro být funkčnost fatální. Jakmile se totiž pod kryt motoru dostane například myš, máte zaděláno na problém jak vy, tak i myš samotná. Stačí totiž málo. Kryt přesně nedocvakne k základně, případně se nasadí nakřivo, a vzniklou mezírku může využít jak myš, tak i jiní hlodavci, například kuna. Motor totiž hřeje, takže především v zimním období to může být pro hlodavce zajímavý a příjemný úkryt. Jenže hlodavec v úkrytu jenom nepřebývá. Mnohdy v něm napáchá i značné škody. 

Brána nejede, neotevírá se, motor nefunguje

Podle Marka Turčína, servisního specialisty společnosti Beninca' CS, se s podobnými situacemi setkávají poměrně často: „Minimálně 2x do měsíce se na nás obrátí zákazník, který si motorový pohon instaloval sám s diagnózou „nejde to“, říká Marek Turčín a doplňuje: „Když přijedeme na místo a sundáme kryt, vidíme, že kabeláž je překousána od hlodavců. Bohužel, velmi často takového sabotéra najdeme ve změti kabelů mrtvého“. V takovém případě nezbývá většinou nic jiného, než udělat kompletní rekonstrukci připojení. A často to odnese i elektromotor samotný, nebo dokonce celá řídící jednotka. 

Oprava je mnohdy dražší než nový motor

Ve většině případů se totiž myš v pohonu na nějaký čas zabydlí, zanechá v něm výkaly a ještě stihnepřekousat kabely. Většinou se potom musí měnit nejen vyzkratovaná řídící jednotka, ale i celý elektromotor. Jedná se tedy o poměrně drahou opravu, které se dá předejít relativně snadno. Domluvit si odbornou montáž přímo s certifikovaným partnerem Beninca' CS. Certifikovaní partneři totiž motorový pohon namontují a zabezpečí tak, aby k podobným případům nedocházelo. Nejen, že to ušetří to spoustu peněz, ale také to zachrání malého myšáka před brutálním elektrošokem. Na montáž dostanete pochopitelně záruku, takže byste měli být bez starostí. Při neodborné montáži a následném problému totiž nemusí být záruka uznána.

Zdroj foto: Václav Cheníček